Co pečeme na FMK?
Linecké, perníčky, rohlíčky. Klasika, kterou už doma určitě máte. Zkuste teď Vánoce po našem, s vykrajovátky, které reprezentují kreativní obory na naší fakultě. Níže jsme nachystali osvědčené recepty, se kterými se vám dílo zaručeně podaří. Tak válečky do ručky, jdeme na to.
Máslové sušenky s vůní vanilky
Smlsněte si na sušenkách, které se vám rozplynou na jazyku. Pro tuto nádheru potřebujete jen 4 ingredience a hodinu času. Pak už je můžete vychutnávat!
Na 30 sušenek potřebujete:
- 300 g hladké mouky + trocha na pomoučení
- 200 g změklého másla
- 100 g cukru krystal
- lžičku vanilkového prášku nebo dřeň z 1 lusku
Jak na to:
- Předehřejte troubu na 180° C.
- Všechny suroviny zpracujte ručně nebo v kuchyňském robotu do kompaktního těsta.
- Hotové těsto rozválejte na vále na výšku alespoň 0,5 cm.
- Vykrajovátko obtiskněte do mouky a poté do těsta, aby se nelepilo.
- Sušenky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem s většími rozestupy.
- Pečte cca 15 minut, po vytažení z trouby nechte sušenky vychladnout.
Tip: Hotové sušenky můžete ze zadní strany namočit do rozpuštěné mléčné čokolády, ale chutnají skvěle i samotné.
Vánoční sušenky se skořicí a kardamonem
Jak vám voní Štědrý den? Nám tak, jako tyhle sušenky. Chystané těsto si potřebuje chvíli odpočinout, ale o to máte víc času uvařit si během jejich přípravy punč nebo svařák.
Na 30 sušenek potřebujete:
- 250 g polohrubé mouky
- 1 vajíčko
- 120 g cukru moučka
- 100 g změklého másla
- lžičku mleté skořice
- lžičku mletého kardamonu
Jak na to:
- Všechny přísady zpracujte do těsta, které odložte minimálně na 2 hodiny do lednice.
- Odpočinuté těsto vytáhněte z lednice a předehřejte troubu na 150 ° C.
- Těsto rozválejte na vále na výšku alespoň 0,5 cm.
- Vykrajovátko obtiskněte do mouky a poté do těsta, aby se nelepilo.
- Sušenky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem s většími rozestupy.
- Pečte cca 12–15 minut, po vytažení z trouby nechte sušenky vychladnout.
Tip: Pro ultimátní vánoční chuť sušenek přidejte rovnou do těsta strouhanou kůru z půlky bio pomeranče.
Pustili jste se do pečení našich sušenek? Uděláte nám velkou radost, když nám své výtvory pošlete na Facebooku nebo nás označíte na Instagramu @fmk.utb.