Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět
výstava

DESIGN x HOBBY v galerii G18

Hobby market, kutilství, DIY. Akademický rok 2024/2025 v univerzitní galerii G18 zahájí výstava mezinárodního projektu DESIGN x HOBBY. Představí práce studentek a studentů produktového designu z Česka, Slovenska a Polska. Vernisáž výstavy proběhne ve středu 25. září 2024 v 18 hodin. Výstava potrvá do 29. listopadu 2024.

Projekt a navazující výstava DESIGN x HOBBY se zaměřuje na fenomén kutilství a DIY (z anglického Do It Yourself, Udělej si sám) v kontextu současného designu. Pestrý sortiment hobby marketů, zahrnující dostupné produkty pro domácnost, zahradu, stavbu a volný čas, se stal inspirací pro studentky a studenty tří univerzit – ateliéru Produktový design a ateliéru Digitální design FMK UTB ve Zlíně (CZ), Technické univerzitě vo Zvolene (SK) a Akademii Sztuk Pięknych we Wroclawiu (PL). 

Kurátoři výstavy – Vít Jakubíček (FMK UTB), Elena Farkašová (TUZVO), a Beata Ludwiczak (ASPW) – zdůrazňují význam propojení hobby marketu s designérským myšlením. Ambicí je nabídnout jedinečná funkční, estetická, ekonomicky a ekologicky přijatelná řešení, která budou mít potenciál povýšit kvalitu DIY produkce na novou úroveň. Výstava také nabízí nový pohled na kulturu kutilství, která má v historii bývalých zemí východního bloku paradoxně hlubší kořeny, kdy byli lidé často odkázáni na vlastní vynalézavost a zručnost.

„Téma DIY s sebou prvoplánově přináší už jaksi geneticky lehkou pachuť ‚bastlení‘ a přetváření ‚něčeho k něčemu‘. Naši studenti však ukazují, že i v této oblasti je možné dosáhnout vysoké úrovně návrhářské činnosti. U některých prezentovaných projektů jsou navíc implicitně přítomny ozvuky myšlenek, které v naší společnosti rezonují již minimálně půl století, například díky průkopníkovi ekologického a sociálně orientovaného designu Victoru Papanekovi,”  dodává jeden z kurátorů Vít Jakubíček.

Dvě desítky návrhů se zabývají využitím produktového portfolia z hobby marketů a přinášejí inovativní řešení, kterých díky dostupným manuálům mohou dosáhnout i návštěvníci výstavy. Mladé tvůrkyně a tvůrci se nejčastěji zaměřili na design interiérového vybavení, zejména sedacího nábytku nebo úložných prostor. Všechny exponáty společně s návodem na jejich vytvoření najdete na webových stránkách www.designxhobby.cz.

Vernisáž výstavy proběhne ve středu 25. září 2024 v 18 hodin v galerii G18, Štefánikova 5670 za přítomnosti kurátorů. Výstava potrvá od 26. 9. do 29. 11. 2024 vždy v pravidelnou otevírací dobu od pondělí do čtvrtka, 13–18 hodin, vstupné je zdarma.

Fakulty a součásti

Zavřít