Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci

Něco dobrého z naší fakulty

Co pečeme na FMK?

Linecké, perníčky, rohlíčky. Klasika, kterou už doma určitě máte. Zkuste teď Vánoce po našem, s vykrajovátky, které reprezentují kreativní obory na naší fakultě. Níže jsme nachystali osvědčené recepty, se kterými se vám dílo zaručeně podaří. Tak válečky do ručky, jdeme na to.

Máslové sušenky s vůní vanilky

Smlsněte si na sušenkách, které se vám rozplynou na jazyku. Pro tuto nádheru potřebujete jen 4 ingredience a hodinu času. Pak už je můžete vychutnávat!

Na 30 sušenek potřebujete:

  • 300 g hladké mouky + trocha na pomoučení
  • 200 g změklého másla
  • 100 g cukru krystal
  • lžičku vanilkového prášku nebo dřeň z 1 lusku

Jak na to:

  1. Předehřejte troubu na 180° C.
  2. Všechny suroviny zpracujte ručně nebo v kuchyňském robotu do kompaktního těsta.
  3. Hotové těsto rozválejte na vále na výšku alespoň 0,5 cm.
  4. Vykrajovátko obtiskněte do mouky a poté do těsta, aby se nelepilo.
  5. Sušenky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem s většími rozestupy.
  6. Pečte cca 15 minut, po vytažení z trouby nechte sušenky vychladnout.

Tip: Hotové sušenky můžete ze zadní strany namočit do rozpuštěné mléčné čokolády, ale chutnají skvěle i samotné.

Vánoční sušenky se skořicí a kardamonem

Jak vám voní Štědrý den? Nám tak, jako tyhle sušenky. Chystané těsto si potřebuje chvíli odpočinout, ale o to máte víc času uvařit si během jejich přípravy punč nebo svařák.

Na 30 sušenek potřebujete:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 vajíčko
  • 120 g cukru moučka
  • 100 g změklého másla
  • lžičku mleté skořice
  • lžičku mletého kardamonu

Jak na to:

  1. Všechny přísady zpracujte do těsta, které odložte minimálně na 2 hodiny do lednice.
  2. Odpočinuté těsto vytáhněte z lednice a předehřejte troubu na 150 ° C.
  3. Těsto rozválejte na vále na výšku alespoň 0,5 cm.
  4. Vykrajovátko obtiskněte do mouky a poté do těsta, aby se nelepilo.
  5. Sušenky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem s většími rozestupy.
  6. Pečte cca 12–15 minut, po vytažení z trouby nechte sušenky vychladnout.

Tip: Pro ultimátní vánoční chuť sušenek přidejte rovnou do těsta strouhanou kůru z půlky bio pomeranče.

Pustili jste se do pečení našich sušenek? Uděláte nám velkou radost, když nám své výtvory pošlete na Facebooku nebo nás označíte na Instagramu @fmk.utb.

Fakulty a součásti

Zavřít