Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět
designblok

FMK na Designbloku 2022

Jako již tradičně, i letos vezeme na pražský Designblok dvě instalace. Mezinárodní festival designu se koná v týdnu od 5. do 9. října 2022 v prostorách kláštera Gabriel Loci, v sousedství zahrady Kinských na Smíchově. Na přípravách se podílí studenti i pedagogové z několika ateliérů zlínské fakulty.

Expozici Fakulty multimediálních komunikací najdou návštěvníci ve druhém patře kláštera v rámci OPEN STUDIA. Letos si fakultní reprezentaci vzal na starost tým studentů z několika ateliérů, kteří se svým návrhem zvítězili v jarní fakultní soutěži. Na výstavě FMK tak najdete unikátní instalace různorodých párů rukou, které reprezentují každý ze třinácti ateliérů a proces jejich činností individuálně. „Ruce jsou náš nejobratnější nástroj. Žádnému umělci nesmí chybět tvořivá mysl, ale ta sama o sobě nestačí — potřebujeme totiž naše vize zhmotnit. S tím nám pomáhají právě naše ruce, ruce umělce. Jsou nejdůležitějším nástrojem tvorby, vždy byly plné symbolismu a neustále získávají další podstatné významy,” okomentovala námět instalace jedna ze studentek, Eliška Zemanová. 

V sousední místnosti připravili studenti a pedagogové z ateliéru Průmyslový design samostatnou prezentaci projektu Na Mars!, kde představí kolekci produktů navržených přímo pro specifické podmínky rudé planety. „Kolekce se skládá z širokého spektra výrobků, od interiérového nábytku a spotřebičů, přes robotické asistenty, dopravní prostředky až po architekturu. Produkty, jako například dopravní prostředky, budovy, i drobnější předměty, budou v expozici prezentovány prostřednictvím fyzických modelů, a zároveň budou představeny pomocí prezentace ve virtuální realitě. Nejprogresivnější technologie v současném designu budou prezentovány prostřednictvím případových studií využívajících generativní design se zapojením umělé inteligence,” představil vedoucí ateliéru Martin Surman.  

Součástí programu říjnového Designbloku bude i panelová diskuze pod taktovkou festivalu Zlin Design Week, na které budou designéři Milan Flíček a Natálie Vencovská společně diskutovat o dvou aspektech, které (ne)hýbou módním průmyslem – udržitelnosti a uživatelnosti. Panelová diskuze se uskuteční ve čtvrtek 6. října od 13.30 na Reflex Stage přímo v klášteře Gabriel Loci. 

Čtyřiadvacátý ročník Designbloku bude možné navštívit od 5. do 9. října 2022 každý den od 10 do 21 hodin. Instalace FMK najdete v rámci OPEN STUDIA v prostorách kláštera Gabriel Loci v Holečkově ulici na Smíchově. Informace o vstupenkách najdete na oficiálních stránkách Designbloku. 

Fakulty a součásti

Zavřít