Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět
galerie g18

Tradice v designu – Současný oděv se všitou tradicí

V univerzitní galerii G18 začne ve středu 3. 8. 2022 výstava Tradice v designu – Současný oděv se všitou tradicí, která představí autorské kolekce pěti textilních a oděvních designérů, kdy všichni vystavující autoři vycházejí ve své tvorbě z tradice. Mobilní výstava, která je projektem slovenského Ústredie ľudovej umeleckej výroby, potrvá v galerii G18 do 12. 9. 2022.

Designéři Marcel Holubec W., Martin Hrča, Mišena Juhász, Ľubica Poncik a Henrieta Tholt vytvořili oblečení a oděvní doplňky se svým originálním rukopisem, který se přihlásil k tradičním materiálům nebo motivům. Jsou znatelným návratem k přírodě a udržitelnosti, které jsou také trendem v současné světové módní tvorbě. Kromě tradičních textilních technik a materiálů oslovila designéry také tradiční architektura – struktura šindelů, Habánské majoliky nebo díla významných osobností slovenské kultury.

Každý autor má rozpoznatelný a originální rukopis, který určuje jeho tvorbu, ale vystavené oděvy a oděvní doplňky spojuje inovativní vazba na tradiční řemeslo, tradiční technologie i motivy. Společnou tendencí vystavujících je i návrat k poctivosti řemesla a úcta k staletí přetrvávajícím hodnotám. Z jejich tvorby je citelný návrat k přírodě, k přírodním materiálům a udržitelnosti, který je dnes význačným trendem i ve světě.

Fakulty a součásti

Zavřít